Unul dintre motivele pentru care am decis anul ăsta să mă parteneriez întru promovare cu 3 Smoked Olives Island Festival (care începe de pe 25, check it out), pe lângă locația fantastică a evenimentului și combinația de muzică și sporturi, chestiuni despre care v-am povestit mai pe larg aici, a fost și faptul că au decis să implementeze câteva măsuri eco-friendly. De exemplu: înlocuiesc complet consumabilele de plastic (fără pahare, farfuriuțe și tacămâuri) cu unele compostabile sau biodegradabile. Iar pentru ediția viitoare caută o metodă de filtrare a apei și înlocuirea completă a apei îmbuteliate, unul din poluanții masivi de la evenimentele de genul.
Dar, desigur, intențiile lăudabile ale organizatorilor 3SOF de a fi eco friendly sunt în confruntare directă cu predilecția noastră dovedită, a românilor, de a nu fi în stare să colectăm selectiv deșeurile. Nici noi, nici autoritățile. Așa că l-am luat din nou la întrebări pe Valentin Corodescu pe acest subiect, ca să-mi dau seama cât de optimist este în ceea ce privește viitorul acestei mișcări de awareness a petrecăreților, în urma cărora, eventual, să nu mai rămână apocalipsa poluării mediului.
Bună dimineața și bine v-am găsit. Puteți să-mi spuneți, vă rog eu frumos, de ce ați ales să faceți din 3SOF un festival eco friendly, când noi, românii, nu suntem în stare să colectăm diferențiat și și dacă o facem, mașinile de gunoi le iau oricum pe toate la gramadă? :))
Valentin Corodescu: Salutari de pe insulă, Gabi. În ultimii ani aceasta este o întrebare la care ne-am gândit și noi foarte mult. Știm la ce nivel ne aflăm cu aruncarea/colectarea selectivă a deșeurilor. Însa acest lucru ne ambiționează și mai mult. Am ales să facem 3SOF cât mai verde pentru a aduce un plus de responsabilitate cu privire la deșeurile pe care le producem.
Ce-nseamnă mai concret politica voastră de fără consumabile de plastic și cum ați ajuns la ideea asta?
Este mult spus politică. Mai corect ar fi să spunem că avem un plan de urmat în următorii ani în funcție de bugetele pe care le avem. Concret, anul acesta renunțăm la paiele de plastic, înlocuim paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic cu unele din material biodegradabil/compostabil. Statistic, evenimentele mici sau mari sunt producătoare de foarte multe deșeuri. 3SOF a zis STOP. Noi trebuie sa facem altfel, noi trebuie să fim parte din soluție.
Aveți încredere că petrecărețul 3SOF nu va lăsa în urma lui apocalipsa sau sunteți pregătiți pentru ce e mai rău?
Avem încredere că insularii noștri susțin aruncarea selectivă și vor colabora cu noi pentru un festival cât mai eco. Știind că unul dintre cele mai grele lucruri este îmbunătățirea comportamentului uman, ne pregătim și pentru ce este mai rău.
Vă gândiți ca pe viitor să implementați și alte măsuri benefice pentru mediu? Care?
Da, avem multe gânduri în această direție. Primul, pentru ediția din 2019, este să aducem un filtru de apă pentru a transforma apa Dunării în apă potabilă și să eliminăm pet-ul din plastic folosit pentru apa îmbuteliată. Alte două gânduri mai mărețe sunt producerea de energie din surse regenerabile pentru tot necesarul insulei și bărci cu motor electric și acoperiș din panouri fotovoltaice.
Cum stați cu spiritul, sunteți optimiști? Credeți că alte festivaluri din Ro vă vor urma exemplul?
Da, suntem foarte optimiști. Credem că în următorii ani festivalurile mai mari din RO vor găsi soluțiile lor verzi și în foarte multe aspecte eco vor deveni exemple pentru noi. Dar depinde foarte mult și de noi, participanții la evenimente. Cu cât ne vom însuși mai repede și mai bine aspecte eco în viețile personale, cu atât soluțiile găsite vor fi mai bune, mai ușor de implementat și cu rezultate pe termen lung.
p.s. Anul acesta am facut afișe din hârtie reciclată manual cu inserție de semințe de trifoi. După festival acestea se pot planta în gradină sau într-un ghiveci. Tot în această directie, noi am renunțat la bannere și anul viitor plănuim și utilizarea de stickere biodegradabile cu lipici și cearneală non-toxice.